Tips & Άλλα

1

Στη μαγειρική είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τα αποξηραμένα βότανα από τα φρέσκα. Θα πρέπει να τα αγοράζουμε ολόκληρα (φύλλα ή άνθη) και να τα τρίβουμε την ώρα που πρόκειται να τα προσθέσουμε στo φαγητό. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνουν όλη τους την οσμή και τη γεύση.

2

Για να φτιάξετε ένα έγχυμα δρόγη, πριν προσθέσετε το καυτό (και όχι βραστό) νερό πάνω στο φίλτρο με το αποξηραμένο βότανο που υπάρχει στη συσκευασία, ζουλίξτε το λίγο θρυμματίζοντας το περιεχόμενο στο χέρι σας. Τα αρώματα θα κατακλύσουν τις αισθήσεις σας!

3

Τα βότανα δεν πρέπει να βράζουν σε δυνατή φωτιά γιατί χάνουν πολλές από τις ιδιότητές τους. Αν η παρασκευή του φαγητού χρειάζεται δυνατή φωτιά είναι προτιμότερο να προσθέσουμε το βότανο στο τέλος του μαγειρέματος. Επίσης, το φαγητό εμπλουτίζεται σημαντικά σε γεύση, άρωμα και θρεπτική αξία εάν χρησιμοποιήσουμε πολλά αρωματικά σε μικρή ποσότητα αντί για ένα ή δύο σε μεγάλη ποσότητα.

4

Χρησιμοποιούμε το θυμάρι στη μαγειρική για να αρωματίσει ψάρια, κρέατα (ιδιαίτερα με κυνήγι και λουκάνικα), σάλτσες (ιδιαίτερα τις κόκκινες) και τυριά (κυρίως κρεμώδη). Ταιριάζει με τα φασολάκια και τον αρακά, το στιφάδο, τις σούπες και τις ξιδάτες ελιές. Μπορούμε να το προσθέσουμε πάνω στα ψητά λαχανικά, τις σαλάτες και τα ζυμαρικά μας. Ακόμη και στα γλυκά!

5

Δεντρολίβανο και Λεβάντα στις συνταγές του ψωμιού προσθέτουν εξαιρετικό άρωμα και γεύση. Δοκιμάστε το!

6

Η λεβάντα είναι βότανο με έντονη γεύση και πρέπει να  χρησιμοποιείται με φειδώ γιατί μπορεί να πικρίσει το φαγητό ή το γλυκό μας…

7

Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή γλυκού με λεβάντα.

8

Η λεβάντα ταιριάζει τέλεια σε όλες τις συνταγές που έχουν λεμόνι και συνδυάζεται με το βασιλικό, τη ρίγανη, το φασκόμηλο και το μάραθο.

9

Τρία (3) κουταλάκια του γλυκού φρέσκια ​​λεβάντα αντιστοιχεί σε ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο.