Συχνές Ερωτήσεις

Σε ότι αφορά στην ποιότητα, η διαφορά μεταξύ καλλιεργούμενων βοτάνων και άγριων μπορεί να είναι από μηδαμινή έως τεράστια. Το ίδιο ισχύει και μεταξύ καλλιεργούμενων βοτάνων ή μεταξύ βοτάνων άγριας συλλογής. Αυτό συμβαίνει διότι τα συστατικά του χώματος στο οποίο αναπτύσσεται το φυτό, ο τρόπος ποτίσματος, ο χρόνος και ο τρόπος συγκομιδής, η ξήρανση και η αποθήκευση αποτελούν παραμέτρους που διαφοροποιούν σε σημαντικό βαθμό την τελική ποιότητα του προϊόντος, είτε αυτό είναι αποτέλεσμα καλλιέργειας είτε προϊόν της άγριας φύσης που συλλέγεται.

Ωστόσο, τα καλλιεργούμενα βότανα πλεονεκτούν έναντι αυτών που βρίσκονται άγρια στη φύση δεδομένου ότι ο καλλιεργητής μπορεί να ελέγξει τα στάδια της ανάπτυξης των φυτών, το χώμα στο χωράφι του, το πότισμα, κ.λπ., και να εξασφαλίσει, εφόσον διαθέτει την απαραίτητη γνώση, το ιδανικότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη του φυτού. Ως αποτέλεσμα, έχουμε βότανα με σταθερή κατά το δυνατόν, ανώτερη ποιότητα, κάθε χρόνο.

Αντιθέτως, ένας συλλέκτης άγριων βοτάνων δεν έχει κανένα περιθώριο επέμβασης κατά το στάδιο της ανάπτυξης των φυτών και δεν μπορεί να εγγυηθεί για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που εμπορεύεται, αφού αυτά δεν αναπτύσσονται σε σταθερό και ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε αυτό το δεδομένο θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παράμετρος της επιβάρυνσης που υφίστανται οι άγριοι πληθυσμοί βοτάνων από την υπερβολική και συχνά επιζήμια γι’ αυτούς και το περιβάλλον συλλογή τους αλλά και η παράμετρος της έλλειψης ελέγχου της διαδικασίας παραγωγής του προϊόντος –ποιος; Πότε; Με ποιόν τρόπο; Ποιος ελέγχει το τελικό προϊόν, κ.λπ. –Όλες αυτές οι παράμετροι, οδηγούν χωρίς αμφιβολία στην επιλογή του καλλιεργούμενου και μάλιστα βιολογικού βοτάνου.

Η απάντηση στηρίζεται σε τρεις παραμέτρους, που είναι το περιβάλλον και η προστασία του, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος –γεύση, μυρωδιά, δραστικές ουσίες –και το κόστος πώλησης.

Καλύτερα για το περιβάλλον
Το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ένα προϊόν που συνίσταται σε ακατέργαστα φύλλα και άνθη βοτάνων συγκριτικά με αυτό που περιέχει επεξεργασμένα τμήματα βοτάνων σε φακελάκια είναι πολύ μικρότερο. Σε αντίθεση με τα βότανα που πωλούνται σε φακελάκι έτοιμο για χρήση, τα συσκευασμένα ολόκληρα τμήματα βοτάνων πωλούνται σύμφωνα με το βάρος τους, είναι εύκολο να πεταχτούν και είναι βιοδιασπώμενα. Δεν απαιτούν πολύπλοκη συσκευασία και σε αντίθεση με τα έτοιμα φακελάκια, παράγουν σημαντικά λιγότερα κενά συσκευασιών.

Καλύτερη γεύση –καλύτερη ποιότητα
Τα έτοιμα φακελάκια περιέχουν βότανα που έχουν θρυμματιστεί ή τουλάχιστον έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία ώστε να συσκευαστούν. Έτσι, υποβαθμίζονται ποιοτικά, έχοντας χάσει μέρος του αρώματος, της γεύσης τους, και των δραστικών τους ουσιών. Τα ολόκληρα φύλλα ή άνθη βοτάνου αντιθέτως, κρατούν τη μυρωδιά , τη γεύση και τα δραστικά τους συστατικά αναλλοίωτα μέχρι τη στιγμή που θα τα σπάσουμε ελαφρώς μέσα στην παλάμη μας, πρίν ακριβώς τα χρησιμοποιήσουμε.

Καλύτερη τιμή
Η τιμή στα ελεύθερα ολόκληρα φύλλα ή άνθη καθορίζεται ανάλογα με το βάρος τους –μόνο ένα με δύο γραμμάρια χρειάζονται για κάθε κούπα τσάι –κοστίζοντας πολύ λιγότερο από τα έτοιμα συσκευασμένα φακελάκια, που δεν είναι το βάρος αυτό που καθορίζει την τελική τους τιμή.

Η δρόγη χρησιμοποιεί πιστοποιημένα υψηλής ποιότητας φίλτρα-φακελάκια που δεν επηρεάζουν την ουσία και τη γεύση των βοτάνων. Είναι βιοδιασπώμενα και λευκασμένα χωρίς χλώριο, παρασκευασμένα από πολτό άβακα, κυτταρίνη και ειδικές ίνες σφράγισης, χωρίς τη χρήση κόλλας, ενώ η βάση του φίλτρου παρέχει αρκετό χώρο στο βότανο για να ξεδιπλώσει πλήρως τη γεύση και το άρωμά του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους δείτε εδώ.

Η χρήση των θεραπευτικών βοτάνων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία 30 χρόνια. Τα βότανα έχουν καταχωρηθεί ως συμπληρώματα διατροφής από τον αμερικάνικο οργανισμό Dietary Supplement Health and Education Act (DSHEA) ήδη από το 1994. Ως συμπληρώματα διατροφής δε χρειάζονται συνταγογράφηση για να χρησιμοποιηθούν, σε αντίθεση με τα φάρμακα που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά χωρίς να έχει αποδειχθεί κλινικά η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, και για τα συμπληρώματα διατροφής, μεταξύ των οποίων και τα σκευάσματα βοτάνων, ακολουθούνται αυστηροί κανόνες σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους ενώ η λήψη τους κατόπιν συμβουλής ειδικού μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματική.

Εάν λαμβάνονται σωστά, υπό την καθοδήγηση ιατρού, τα βότανα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πλήθος δυσάρεστων καταστάσεων, με λιγότερες παρενέργειες από αυτές που θα είχαν οι ασθενείς εάν λάμβαναν συμβατικά φάρμακα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή δεν υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους με αυτούς των φαρμάκων, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Σε βότανα που εισάγονται από ασιατικές χώρες για παράδειγμα έχουν αναφερθεί ευρήματα ακόμη και από βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, μόλυβδο και υδράργυρο. Επίσης, υπάρχουν βότανα που σε συνδυασμό με φάρμακα της κλασικής ιατρικής μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο, ακόμη και για την ίδια του τη ζωή. Συμπερασματικά, τα βότανα που λαμβάνονται χωρίς την καθοδήγηση ιατρού, ακόμη και από υγιείς ανθρώπους, μπορεί να αποδειχθούν επισφαλή για την υγεία τους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς έλεγχο.

Οι βοτανοθεραπευτές, οι χειροπράκτες, οι ομοιοπαθητικοί σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φαρμακοποιοί, οι ιατροί της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, αλλά και οι γενικοί ιατροί μπορούν να συστήσουν με ασφάλεια βότανα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών, καθώς και να συμβουλέψουν για τη δοσολογία και τον τρόπο χρήσης τους.

Η πιο πιθανή αιτία είναι ότι πρόκειται για συσκευασίες που περιέχουν βότανα που συγκομίστηκαν σε διαφορετικό χρόνο το ένα από το άλλο. Τα βότανα, όπως όλα τα αγροτικά προιόντα, εμφανίζουν συχνά μικρές διακυμάνσεις στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά οι οποίες οφείλονται κυρίως στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά το χρόνο συγκομιδής, όσο και στην τεχνική συγκομιδής.

Τα βότανα κυριολεκτικά δεν λήγουν, όμως χάνουν τις ιδιότητές τους και αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά τους αν δεν καταναλωθούν μέσα σε δυο χρόνια από την ημερομηνία συγκομιδής τους. Στη δρόγη συσκευάζουμε τα βότανά μας το συντομότερο δυνατό μετά την αποξήρανσή τους και προτείνουμε να καταναλώνονται μέσα σε 12 μήνες από την ημερομηνία συσκευασίας τους. Αυτή αναγράφεται στην πίσω όψη της συσκευασίας μας.

Δε θα σας λέγαμε όχι για μία δοκιμή. Για την ακρίβεια, εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που πειραματιζόμαστε κάθε φορά με τα βότανα και την παρασκευή τους. Τα φίλτρα που βάζουμε σε κάθε συσκευασία έχουν διαφορετικό μέγεθος ανάλογα με το βότανο που «συνοδεύουν», όμως ακόμη και τα πιο μικρά χωράνε αρκετή ποσότητα ώστε μ’ ένα φίλτρο να ετοιμαστούν 2-3 ροφήματα (3 κούπες νερό με 1 φίλτρο στο σκεύος παρασκευής). Φυσικά, θα μπορούσατε να βάλετε στο φίλτρο ποσότητα βοτάνου για μία κούπα, να το κρατήσετε και να το χρησιμοποιήσετε για να ετοιμάσετε και το επόμενο ρόφημά σας, όταν πιείτε το πρώτο. Η δεύτερη κούπα βότανου θα είναι πιο ελαφριά και θα έχει διαφορετική γεύση από την πρώτη, αλλά αξίζει τον κόπο κάποιος να πειραματιστεί, και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει, είναι χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σκεύος για την παρασκευή εγχύματος.

Αν έχετε καφέ, εστιατόριο, delicatessen, ξενοδοχείο, φαρμακείο, κατάστημα πώλησης βιολογικών προϊόντων ή ειδών υγιεινής διατροφής και ενδιαφέρεστε να εντάξετε τα συσκευασμένα βιολογικά βότανα «δρόγη» στην γκάμα των προϊόντων που εμπορεύεστε, μπορείτε να έρθετε σ’ επαφή μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξηγήσουμε τα πάντα για τα προϊόντα μας και συζητήσουμε για τις δυνατότητες συνεργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη

 • Στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης στο κέντρο (Κομνηνών 12, Τηλ.: +30 2310 244684)
 • Στο φαρμακείο της Έφης Ευθυμίου στην Τούμπα (Παρασκευοπούλου 10 & Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, 54640, Τηλ.: +30 2310 824366)

Στην Κομοτηνή:

 • Στο φαρμακείο της Μαρίας Σιφαλέρα (14ης Μαϊου, 69100, 25314 00676)
 • Στο καφενείο «το Μασάλι» (Α. Χρύσανθου 39, 69100, Τηλ.: +30 25310 84416)
 • Στο κυλικείον «το μέγαρο» (Χ. Τρικούπη 32, εντός του δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής, 69100 Τηλ:25310 60440 )
 • Στο Βαρόσι Art Cafe (N. Tσανακλή 8, 69100, Τηλ.: 2531 033937)
 • Στο μπαρ-καφέ «8» (Βασιλέως Παύλου 8, 69100, Τηλ: 2531 026086)
 • Στο «Μαρμελάδα Wine Bar» (Ν. Ζωίδη 18, 69100, Τηλ: 2531 100360)

Στη Δράμα

 • Στο εστιατόριο υγιεινής διατροφής «Ζέα» (Βίτσι 7, 66100, Τηλ.: 2521 031619)

Στα Χανιά

 • Στο «Caravel Spices & Teas» (Μυλωνογιάννη 4, 73135, Τηλ.: 2821302135)
 • Στο «Organics Boutique» (Κανεβάρο 3, Παλιό Λιμάνι, 73100, Τηλ: 2821111478)

Στο Λονδίνο

 • Εισαγωγέας/Διανομέας: Maltby&Greek (76 Druid street SE1 2HQ, Bermondsey, http://www.maltbyandgreek.com)
 • Στο «Τhe Greek Larder» (King’s Cross, 1 York Way, N1C 4AS, Tηλ.: +44 20 3780 2999)
 • Στο «Food Philosophy» (106 George St, Marylebone, W1U 8PB Τηλ:020 7487 2557 και 4 Lower Belgrave Street, Belgravia, SW1W 0LJ, Τηλ:020 72590200

Αλλού

 • Στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.mycoffees.gr
 • Στο αναψυκτήριο «Ρωξάνη» (αρχαιολογικός χώρος Αιγών -Βεργίνας- Τηλ: 2331092902)